8 Voordelen voor een gastouderopvang.


1. Veel aandacht voor uw kind

Een gastouder vangt maximaal 6 kinderen tegelijkertijd* op. Hierdoor is er volop persoonlijke aandacht voor uw kind. De gastouder weet precies wat de wensen, voorkeuren en talenten van uw kind zijn en kan hier goed op in spelen. De gastouder speelt hierdoor een positieve rol in de ontwikkeling van uw kind.

2. U kiest zelf uw gastouder

U kiest zelf uw gastouder en daarmee bepaalt u zelf wie de opvang van uw kind verzorgt en op welke locatie uw kind wordt opgevangen. U kiest de gastouder met wie u een goede klik heeft en waar u uw kind met een gerust hart naar toe brengt. U weet dat uw kind in goede handen is.

3. Een kleine overzichtelijke groep

Doordat een gastouder, in vergelijking met de leidsters op het kinderdagverblijf/BSO, maar een kleine groep kinderen opvangt kan uw kind met andere kinderen leren spelen en aan zijn sociale vaardigheden werken, maar gaat het niet onder in de drukte.

Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden is gebleken dat kinderen bij een gastouder zich meer op hun gemak voelen en genieten dan kinderen in het kinderdagverblijf. Dit komt door het lagere geluidsniveau, de hogere sensitiviteit van de gastouder en de groepsgrootte. Dit alles komt de ontwikkeling van uw kind ten goede.

4. Iedere dag een vertrouwde omgeving

Op het kinderdagverblijf staat er regelmatig een andere leidster op de groep of wordt er iets gewijzigd in de groepsindelingen. Bij gastouderopvang ziet uw kind iedere dag hetzelfde vertrouwde gezicht in dezelfde vertrouwelijke huiselijke omgeving. Dit geeft uw kind de rust die het nodig heeft. Het moet er immers meerdere uren per week doorbrengen.

5. Professionele kinderopvang

Gastouderopvang is professionele opvang. Iedere gastouder beschikt over een diploma in de Zorg en Welzijn of Pedagogiek, een certificaat Eerste Hulp aan Kinderen en een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG). Een VOG wordt ook geëist van volwassen huisgenoten, zodra de opvang bij de gastouder thuis plaats vindt. Gastouders worden begeleidt door een gastouderbureau. Het gastouderbureau zorgt er o.a. voor dat de opvang wordt geëvalueerd en biedt meerdere vormen van bij- en nascholing aan de gastouder.

6. Voordelige kinderopvang

Bij gastouderopvang betaalt u per uur en niet per dagdeel, zoals op het kinderdagverblijf. In principe betaalt u alleen de uren die uw kind daadwerkelijk wordt opgevangen. U betaalt niet tijdens studiedagen, feestdagen of vakanties (tenzij anders afgesproken met uw gastouder). Dit alles maakt gastouderopvang de voordeligste vorm van kinderopvang.

Wanneer u gebruik maakt van opvang via een geregistreerd gastouderbureau heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Maak een berekening om te zien hoeveel u kunt besparen.

7. Flexibele kinderopvang

Gastouderopvang is de meest flexible vorm van kinderopvang. Met uw gastouder kunt u uw persoonlijke wensen en voorkeuren over het opvangen van uw kind bespreken. Vaak heeft de gastouder de ruimte om hier gehoor aan te geven. Daarnaast heeft gastouderopvang geen vaste tijden, dus zijn er veel mogelijkheden omtrent het brengen en halen van uw kind. Opvang in de avond, ’s nachts, in het weekend of wanneer uw kind ziek is behoort zelfs tot de mogelijkheden.

8. Veilige en gezonde kinderopvang

De woning waar de opvang plaats vindt wordt regelmatig streng gecontroleerd door het gastouderbureau en de GGD. Jaarlijks vindt er een Risico-inventarisatie en Evaluatie Veiligheid en Hygiëne plaats. Dit maakt dat de woning veilig en gezond is.

Uit onderzoek van het RIVM en het Universitair Medisch Centrum Utrecht blijkt dat door de kleine groep en doordat de opvang steeds door dezelfde persoon plaats vindt uw kind minder vaak ziek is, dan op het kinderdagverblijf (tot wel 70%). Het onderzoek geeft ook aan dat vaak ziek zijn niet leidt tot een hogere weerstand op latere leeftijd.

Gastouderopvang voordelen. (z.d.). http://www.gastouderopvang.nl/voordelen. Geraadpleegd op 28 december 2020, van http://www.gastouderopvang.nl/voordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *